Halong Bay & Sapa - Reisverslag uit Sa Pá, Vietnam van Rob en Maaike - WaarBenJij.nu Halong Bay & Sapa - Reisverslag uit Sa Pá, Vietnam van Rob en Maaike - WaarBenJij.nu

Halong Bay & Sapa

Door: Maaike

Blijf op de hoogte en volg Rob en Maaike

12 November 2012 | Vietnam, Sa Pá

Halong Bay
Omdat Halong Bay één van de zeven wereldwonderen is, besloten we daar maar eens een kijkje te gaan nemen. We boekten een tour voor 3 dagen met één nacht op een boot en één nacht in een hotel op het naastgelegen eiland Cat Ba. ’s Ochtends om half 9 werden we braaf opgehaald door een minivan voor een 4 uur durende reis naar Halong (in de brochure staat overigens altijd dat zo’n reis maar 2 á 3 uur duurt, maar op de een of andere manier denkt men hier blijkbaar over een supermooi wegennet te beschikken, maar helaas. Vertragingen en pauzes worden hier niet bij de reistijd berekend).
Na de lunch op de boot zijn we tussen de rotsen van Halong doorgevaren naar de Surprise Cave. Volgens onze gids heet het de Surprise Cave, omdat de ontdekkers verbaasd waren dat de grot zo groot was. Tenminste, dat is wat ik ervan begreep, want hoewel de gids dolenthousiast was, was hij nauwelijks te volgen. Vervolgens werden we een half uurtje vrijgelaten met een kajak om de omgeving te verkennen. Dat was ontzettend mooi, want op die manier kon je heel dicht bij de rotsen komen, maar het was ook redelijk spannend, aangezien we dwars door de vaarroute van alle cruiseschepen peddelden. Maargoed, ook weer overleefd en toch weer een ervaring rijker!

De volgende dag voeren we naar Cat Ba Island, waar we een bezoek hebben gebracht aan het national park. Onze gids nam ons mee voor een ‘easy hike’, die absoluut niet kort of makkelijk bleek te zijn. Na ongeveer anderhalf uur met handen en voeten rotsen beklommen te hebben, stonden we op de top. Prachtig uitzicht, prachtige foto’s. Maar op de een of andere (blonde) manier had ik er de hele weg niet aan gedacht dat we ook weer terug moesten. Ik zat zelf meer te denken aan een busje terug naar beneden of op z’n minst een makkelijke wandelroute van maximaal een half uurtje. Pas op het moment dat we met zo’n 20 man op het platform boven stonden, drong het tot mij door dat we die akelige route terug moesten en dit keer ook nog naar beneden in plaats van naar boven! Geloof me, zulke excursies zouden in Nederland nooit door de keuring komen; glibberige rotsen waarvan je met handen en voeten naar beneden moet glijden en roestige laddertjes die tegen de niet begaanbare rotsen zijn aangezet. Maar ja hoor, óók weer overleefd! ;)

Het is overigens ontzettend leuk om tijdens zo’n tour nieuwe mensen te ontmoeten. We zijn weer een paar aardige Engelsen, Amerikanen en Zweden rijker. Hoewel Zweedse mensen zoals het vooroordeel inderdaad in het begin wat gesloten zijn. En omdat een van hen eruitzag als een enorm getraind geval (hij bleek Zweeds kampioen bankdrukken, vandaar), duurde het even voordat ik hem aan durfde te spreken, maar schijn bedriegt; hij was ontzettend aardig!

Sapa
Direct nadat we terugkwamen uit Halong hebben we de nachtbus naar Sapa (aan de Zuid-Chinese grens) genomen. Hier kent men zogeheten slaapbussen; een heel aparte gewaarwording. De bus bestaat uit twee rijen met stapelbedden. Elk bed is bedoeld voor twee personen en het is alleen maar mogelijk om in zo’n bed te liggen, zittend stoot je je hoofd aan het plafond of aan het bed boven je. Heel handig om te slapen natuurlijk, maar net op het moment dat Rob en ik besloten dat dit echt de uitvinding van de eeuw was voor bijvoorbeeld goedkope (zuip..)vakanties naar Spanje, remde de chauffeur flink en schoten we een flink stuk naar voren richting de voorruit. Daarnaast kom je bij de minste of geringste kuil in de weg los van je bed en dat bevorderd het slapen niet echt moet ik zeggen. Conclusie: bij een ongeluk wordt je dus een levende torpedo.. Klein nadeel. Maar ik blijf erbij dat dit de uitvinding van de eeuw is.

Over Sapa zelf valt heel wat minder te vertellen en dat is mijn schuld. Na aankomst hebben we een korte trekking door de plaats Sapa gedaan (een uurtje of drie lopen noemt men hier een korte trekking, ik heb daar een andere mening over...) . Dat leverde hele mooie foto’s op. Helaas werd ik die avond ziek en hebben we de lange trekking niet gedaan. Godzijdank is de service in het hotel hier top, dus mochten we onze tour kosteloos omboeken naar een verlengd hotelverblijf. Rob heeft een scooter gehuurd om de omgeving nog wat beter te bekijken en ik ben in bed gebleven om uit te zieken. Maar gelukkig ben ik weer helemaal opgeknapt, zodat we vanavond weer fris en fruitig als sardientjes in de slaapbus gepropt kunnen worden. Ik verheug me er nu alweer op!

Dat was het weer, tot de volgende keer!
Of zoals hier in alle taxi’s en busjes staat: See You A Gain! :P

xxx Rob & Maaike

Ps. Deze website kent maar een beperkte capaciteit om foto’s te uploaden, daarom posten we meer foto’s op Facebook. Ik hoop dat dit ook werkt voor de mensen zonder Facebookaccount, maar hier is de link:

Pps. en voor de mensen die benieuwd zijn naar de precieze route, hieronder een link naar de kaart (ik hoop dat het werkt..):

• 12 November 2012 - 14:17

Ronja:

He Maaike en Rob,

Wat een leuk verslag weer! Was weer helemaal blij toen ik zag dat er een nieuw verslag op de site stond!
    Wat naar om te horen dat je ziek was Maaike, maar gelukkig ben je weer opgeknapt! Hebben jullie dat in ieder geval al gehad (laten we het daar maar op houden).
    Wat goed om te lezen dat jullie het zo naar jullie zin hebben! En wat een leuke en mooie fotos allemaal!

Hoe is de reis in de slaapbus gegaan?
    En al plannen voor de aankomende dagen?
    En wat leuk dat jullie leuke mensen leren kennen onderweg!

Ik wens jullie allebei heel veel plezier! Geniet ervan!! (waar ik niet aan twijfel dat jullie dat doen)
    Ik kan nu al weer niet wachten tot een volgend verslag.

Groetjes, liefs
    Ronja

• 12 November 2012 - 16:28

Niek:

Yoow ouwe doordouwers!

Ja ook ik moet inventief blijven met de aanhef van mijn comments. Dit om ook maar een klein beetje in de buurt te komen van jullie dagelijkse variëteit;) Wederom leuk om te lezen!!

Rob die Zweedse vooroordelen ja! Haha ik heb er nog een paar voor je uit mijn half jaar, die van mij dan wat meer op het vrouwelijke geslacht gericht en geen kampioenen bankdrukken:P Maar zo te lezen ga jij met al die excursies en trainingen ook als een beest terugkomen!!

Nog een advies voor Maaike: niet meer ziek worden en zowel, raadpleeg 'de tikvogel' voor advies. Hij heeft mij namelijk ook door moeilijke tijden heen geholpen!

Laterrrr

• 13 November 2012 - 08:25

Gera:

Hallo Maaike en Rob,

Een geweldig leuk verslag om te lezen. Ik hoor je de opmerkingen maken Maaike, tijdens de klim of bij zo,n noodstop in de bus.
    Hopelijk worden jullie verder niet meer ziek en kun je genieten van de reis.

Groetjes uit het Ven

• 13 November 2012 - 11:45

Tante Annerieke:

Hoi Rob en Maaike,

Wat een avontuur en jullie zijn nog maar aan het begin van de reis .De foto's zijn prachtig. Erg leuk om jullie reisverslag te lezen, dan hoeven we ook niet alles aan paps en mams te vragen, maar kunnen we lekker over jullie en de reis roddelen.

Liefs, van ons allemaal!

Tante Annerieke

• 17 November 2012 - 09:51

Franka Lamers:

Hoi Maaike en Rob,

Wat een leuk verslag weer en mooie foto's. Wat leuk is dat toch om jullie zo te kunnen volgen. Ik geniet er echt van. ik had me aangemeld zodat ik wist wanneer er weer wat op de site stond, maar blijkbaar is dat niet goed gegaan, dus heb ik het vandaag weer opnieuw gedaan en hopelijk gaat het vanaf nu goed.
    Ik wens jullie heel veel plezier verder vanuit het koude Groesbeek (het is nu bijna 3 graden C), dus wij hebben de winterjassen en handschoenen weer uit de kast gehaald.
    Groetjes, Franka

• 21 November 2012 - 13:13

Petra Janssen:

Hallo Maaike en Rob,

Als ik je verslagen lees lijkt het of ik je zo hoor praten Maaike, erg leuk we genieten er met volle teugen van, hopelijk ben je weer helemaal opgeknapt. Heel veel plezier nog,
    Groetjes uit Milsbeek, Jo en Petra en kids

• 21 November 2012 - 13:13

Petra Janssen:

Groetjes uit Milsbeek, Jo en Petra en kids

• 01 December 2012 - 21:12

Sabine:

Wer een supermooi verslag. kei funny ook.... hahahha. ga gauw de andere lezen. Mooie foto's btw! groetjessss